Туристически трансфери в България – поглед отстрани

Шампионски висок скок на туризма в България за 2016 г.

България първа по брой туристи за тази година сред 23 европейски страни, отчита министерството на туризма

„Тази година страната ни отбеляза ръст на броя на нощувките от чуждестранни туристи и сме първи сред 23 европейски страни. България реализира 5,5 млрд. лева приходи от всички нощувки за първите 9 месеца на годината“, съобщава вестник „Банкер“, цитирайки министър Николина Ангелакова. Министърът очаква да посрещнем 10 млн. туристи догодина и тенденцията трансфери-туризъм-цени да расте, а увеличения броя посетители да се запази и през следващите няколко години. За лято 2016 година броят на туристите от Русия е нараснал с 40 %, туристите от Полша с 68%, а тези от Германия са се увеличили със 70%. Току-що започна и активният ски-сезон в зимните ни курорти, което е предпоставка на нов приток от любители на белите писти от цял свят и, разбира се, нови печалби за туризма.

Слабости във връзката на образованието с отрасловите нужди у нас

снимка на колеж по туризъм

Колеж по туризъм

Когато се чуват добри новини, си струва да се усмихнем с надежда. От друга страна туристическата ни индустрия още повече се задъхва за обучени средни и висши кадри.
Превърнахме  техникумите по хранително-вкусова промишленост, които подготвяха професионални  готвачи и сервитьори за туризма, в профилирани гимназии за средно образование. И те не успяват да създадат  привлекателност и респект на младежите към професията. Това трябва да компенсират колежите и висшето образование. Въпреки това, голяма част от младите хора без образование или опит, започват първата си работа като сервитьори, сервитьорки или бармани, понякога и кухненски персонал. Но изпълняват това за кратко, рядко се задържат, нископлатени са, нямат професионален престиж и по тази причина не се стремят към самоусъвършенстване, а търсят друга реализация.

Много заведения и хотели търсят млад обслужващ персонал, но ги искат наготово обучени Click To Tweet

Работодатели и персонал

Много заведения и хотели търсят млад обслужващ персонал, но ги искат наготово обучени, не желаят да участват в подготовката на кадри за собствения си бизнес. Какво би попречило на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите да открие собствени центрове за обучение на средни кадри? Щом прохождащия любителски семеен хотелиерски бизнес, стигна до нивото на национална индустрия, ще трябва да се изръси и да си подготви собствените бъдещи работници, като ги задържи с високо заплатен труд, социални придобивки при дългогодишен стаж на едно работно място, участие в състезания и световни форуми в туризма, стимули и награди при високи постижения, и изграждане на респект и уважение към професията и към този, който пръв ти е подал ръка в първите стъпки от професионалното израстване.

Регулация на съотношението висши/средни кадри в туризма

С разширяването на туристическата индустрия у нас, явно и работодатели, и образование, и министерства, трябва да върнат интереса на младежите към професионална подготовка в необходимите за туризма средни кадри, чрез колежите по туризъм или университетите. Не всички висши кадри биха се реализирали на ръководни места в туризма, поради непремерената нужда от такива. И високообразовани хора заемат места за по-ниско квалифицирани без мотивация.

Регулацията на кадри и издигане на престижа им също е работа на ръководството на отрасъла. Досегашната практика камериери, сервитьори, помощници в кухня и обслужващ хотелски и ресторантьорски персонал, да се трансферират лятото към морето, зимата към планините, започва да буксува. Не се подготвят и не достигат местни кадри, а се разчита някак да се задържат едни и същи, вече изпробвани хора, които да пътуват сезонно ту в летните, ту в зимните курорти. Но с възрастта те намаляват, а нуждите нарастват.

За да има умножаващи се доволни туристи от всички страни по света, в този отрасъл не бива да се допуска политика. Руски, китайски, арабски или банту са езици като всеки друг, независимо от световните конфликти и противопоставяне. А българите напоследък не наблягат на руски, въпреки че потокът руски туристи не е секвал, а  необходимостта от рускоговорещ персонал се чувства осезаемо. Същото може да се каже и за други, „екзотични“ езици като шведски, испански, френски, японски. За всеки чужденец, да чуе няколко думи на родния си език, когато е пристигнал отдалеч в малката България, е като усмивка за добре дошъл.

Достатъчен и качествен трансфер на  туристи от/до летищата към различни дестинации

От четирите международни летища на България във всички посоки тръгват трансфери за индивидуални или групови ваканции почти целогодишно. Лятото най-натоварени са трансферите към Летище Варна и Летище Бургас, зимата преобладава потокът от Летище София и Летище Пловдив.

трансфери Варна

Трансфери Варна

За тези непресекващи потоци от хора, които очакват висококачествено обслужване, освен обучен хотелски и ресторантьорски персонал, е особено необходим и адекватен пътнически транспорт. Трансферът от летищата до крайната дестинация за ваканция, уикенд или екскурзия, е необходимо да се поема от професионални фирми с обучен персонал, с удобни и модерни автомобили. Не всеки чужд турист желае да използва претъпканите автобуси, не е плащал за ваканционно изпитание на нервите. В този смисъл също има какво да се иска и развива у нас.

Почтени и лоялни към своя клиент превозвачи

С бързото навлизане на новите технологии, преди пътуване вече е възможно да се резервира не само място за почивка, но и личен трансфер за времето на ваканцията, на поносими за всеки турист цени. В България трансфер с изправни, модерни автомобили от всякакъв клас, с подготвени професионални шофьори, говорещи поне един западен език и руски, все не достига, но се върви към качествен скок в тази посока. Има вече компании, които бързо въвеждат резервации онлайн, осигуряват качествено обслужване от професионални шофьори и удобен автомобил.

Въпреки че отстрани се забелязват слабости, има и тенденция те да бъдат преодолявани. Хората са убедени, че туризмът е успешен и печеливш отрасъл за България. Малко повече внимание от изпълнителната власт, разбирателство между работодатели и колежи за подготовка на кадри, и този малък райски кът на ЕС ще бъде най-успешният ваканционен трансфер сред себеподобните си в Европа.

Подобни Статии

 • 93
  В модните колекции за 2017 г. у нас забележимо навлизат новите светлинни технологии. Особено бързо се възприе това в обувната промишленост. Нестандартни и забавни led обувките завладяха потребителите от деца до възрастни. Светещите маратонки и аксесоари превзеха спортния и спортно-елегантния стил само за няколко месеца. Те внасят много настроение и…
  Tags: и, на, в, да, от, за
 • 91
  Откъде знаете кои сайтове са достойни за вашето търсене и метод за привличане на спечелените пари? Избрахме да се спрем на някои от следните критерии, за да се оценим най-добрите магазини за спортни стоки онлайн: Инвентаризация Най-добрите сайтове ще имат най-добра селекция от продукти, включително разнообразие на спортно оборудване, което…
  Tags: и, на, да, за, се, от, в
 • 83
  В началото разгледайте офертите за PVC и алуминиева дограма от Master Plastik. Фирмата предлага промоции на многокамерни профили с марките Aluplast, KMG и Алтест. Преценете какъв да бъде начина на отваряне на прозорците, за да отговорят те на изискванията ви. За целта е нужно да помислите какво да бъде разстоянието…
  Tags: на, да, и, се, от, за
 • 81
  Подготовката на апартамент за ремонт започва с изнасяне и извозване на ненужни вещи и мебели, къртене на паркет, отстраняване на подови настилки, демонтаж на уреди или санитарна техника, стенни облицовки и др. Подготовка за ремонта на апартаменти в нашата фирма се извършва с опразване на апартамента: * демонтаж на стари…
  Tags: и, на, се, за, да
 • 81
  Оградата от камъни сближава душата на градината с човека. Когато такава е направена с любов и вкус, тя определя и качеството и дълголетието. Ако и вие търсите автентични или модерни решения за вашия двор, градина, парк, то почерпете малко информация. Вижте още за: къртене замазка. Зидовете от естествени камъни, без хоросан,…
  Tags: и, на, за, от, в, да

Вики